Elektroinštalácie, rekonštrukcia, parkety, podlahy, sadrokartón, maľovanie. Realitná činnosť.

Rekonštrukcia kúpeľne - umakartové jadro

11.09.2012 09:01

V tomto članku sa vám priblížime čo obnáša rekonštrukcia pôvodnej kúpeľne v panelákovom byte. Klasická situácia u mnohých ľudí, ktorí si kúpili byt v panelákovom dome a nie sú spokojní s pôvodným umakartovým jadrom a rozhodli sa rekonštruovať kúpeľňu a WC. V prvom rade ide o to aby si zákazník urobil presnú predstavu (so zakreslením zariaďovacích prvkov) o tom ako by malo vyzerať nové rozloženie sanity a WC. Dnes nie je problém využiť služby predajcu sanity a obkladov, ktorý disponuje grafickým programom na 3D vizualizáciu kúpeľne. Paradoxne najlacnejšia varianta je približné dodržanie pôvodného rozloženia zariaďovacích predmetov a teda výmena inštalácii a sanity, čo však nie každému vyhovuje.

Zásadnou otázkou je či máte záujem o samostatné WC, alebo vsadenie WC do kúpeľne, čo sa pri viac členej rodine nemusí osvedčiť ako ideálne riešenie. Samozrejme meniť rozloženie sanity je možné aj v neskoršom štádiu rekonštrukcie, ale to sa už môže výrazne odzrkadliť na celkovej cene rekonštrukcie. Rozloženie sanity a WC vychádza z umiestnenia stupačkovej šachty, ktorej polohu nie je možné meniť. Ak by ste sa rozhodli pre svojpomocnú sanáciu starého umakartového jadra nezabúdajte na to, že jadro obsahuje staré hliníkové elektrické káble, ktorých použitie zväčša nie je vyhovujúce pri novej kúpeľni. Pri sanácii jadra je potrebné odpojenie od prívodu elektrického prúdu. Samotná sanacia starého jadra nie je záležitosťou na 30 minút, rozobraté časti jadra, starú sanitu, dvere, zárubne, inštalácie a stavebnú suť je potrebné vynosiť pred dom, naložiť do pristaveného na to objednaného kontajneru, resp. zabezpečiť odvoz na skládku.

Po sanácii jadra sa začína s vymurovaním hrubej stavby nového jadra. V dnešnej dobe je možné vybrať z roznych materiálov a ich hrúbky pre vymurovanie nového jadra, avšak je dobré myslieť na faktory ovplyvňujúce konečné vlastnosti novej kúpeľne (napr. miera hlučnosti od susedov, zaťažiteľnosť priečky ak na ňu budeme inštalovať kuchynskú linku, nasiaknuteľnosť vlhkosťou atď). Preto nie je dobré siahnuť po najlacnejšej možnej variante, ale možno je dobré investovať o pár eur viac ale dosiahnuť výsledný efekt, ktorý od novej kúpeľne očakávate. Zaujímavým prvkom je vsadenie sklobetónových tvárnic do niektorej priečky, čo výrazne prispeje ku presvetleniu novej kúpeľne s využitím denného svetla.

Pri výbere obkladu ( a dlažby), do kúpeľne sa nebojte poobzerať po kvalitných, drahších obkladoch, ktoré budú vášmu oku lahodiť preto, že sa zväčša nejedná o obrovské rozlohy obkladov  vzhľadom na celkovú cenu rekonštrukcie v pomere ku celkovému dojmu a vašej spokojnosti. Pri voľbe obkladov si treba uvedomiť aj cenu za obkladačské práce (v prípade ak sa rozhodnete pre využitie služieb firmy), pri čom najdrahšia varianta obkladov z hľadiska ceny práce je mozaika s čím je dobré počítať na začiatku pred samotnou rekonštrukciou. Pri znižovaní stropu kúpeľne sa využíva impregnovaný sadrokartón, do ktorého môže byť osadené energeticky úsporné bodové osvetlenie. Pri výbere sanity a vodovodných bateríi je vhodné sledovať nie len samotnú cenu, ale celkový pomer cena/kvalita/spokojnosť. Osadenie sanity  (vane, sprchového kúta, WC), ako aj inštaláciu vodovodných batérii neodporúčame robiť pod vedením neskúseného domáceho kutila. V prípade ak si pred rekonštrukciou objednáte zárubne a dvere do kúpeľne a WC nezabudnite počas rekonštrukcie dodržať správny rozmer stavebného otvoru pre osadenie zárubní a dverí. Hlavne pri malých kúpeľniach je vhodné využitie zrkadiel ako vhodného prvku na optické zväčšenie priestoru.

Veríme že náš článok priniesol o niečo bližší pohľad na rekonštrukciu kúpeľne.

Rekonreal s.r.o.

Fotogaléria: Rekonštrukcia kúpeľne - umakartové jadro

/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a2012-08-08-12-51-27-jpg2/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a2012-08-14-14-09-30-jpg/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a1-001-jpg3/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a1-011-jpg5/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a2012-08-28-17-14-30-jpg/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a1-012-jpg/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a2012-08-30-12-29-07-jpg/
/album/fotogaleria-rekonstrukcia-kupelne-umakartove-jadro/a2012-10-12-10-11-09-jpg1/

Vyhľadávanie

Kontakt

Rekonreal s.r.o. Hany Meličkovej 15
Bratislava
841 05
0904 898 393